top of page
Obrázek autoraMishMush

Chléb z žitného kvasu podle Mari

Tady je slibovaný receptík od Mari Sourdough by Mari, mojí kváskové guru. Je jednoduchý a základní a mě se podle něj chlebík povedl hned na poprvé. Jakmile získáte jistotu a zkušenosti, můžete začít mouky a přidané ingredience různě měnit.

Hlavní je, se nebát a začít péct a kváskovat.



Potřebujete:

200 gr rozkvasu (100 gr žitné mouky + 100 gr vlažné vody + lžíce kvasu z lednice) - toto si připravíme 12 hodin předem a necháme kynout

250 gr vlažné vody

100 gr žitné chlebové mouky

350 gr pšeničné hladké mouky

2 lžičky soli + kmín + semínka


Do žitného rozkvasu přilijeme vlažnou vodu a rozmícháme, poté přidáme obě mouky, žitnou i pšeničnou. Poté přidáme sůl a koření a 2 lžičky semínek (například lněných). Těsto uhněteme (dělám to v robotu, nechávám ho hníst tak 15-20 min, dle mouky, většinou po pár minutách kontroluji jeho pružnost, viz článek Kváskování s Mari). Poté ho necháme zakryté kynout 4-6 hodin, záleží na pokojové teplotě, mělo by zdvojnásobit objem. Během kynutí tak co 30 minut těsto překládáme, aby lépe pracovalo a kynulo a vyhnali jsme vzduch. Následně chlebík stočíme a spojem nahoru dáme kynout do ošatky a zakryjeme. Po 30ti minutách rozpálíme troubu na nejvyšší výkon, dáme do ních na dno pekáček s vodou kvůli páře a pečící kámen nebo plech, tak aby se rozpálil. Těsto necháme dalších 30 minut kynout a trouba se nám rozpálí. Na kámen nebo plech vyklopíme chlebík, můžeme předtím ještě naříznout. Nastavíme 10 min a pečeme chlebík naplno, po této době vyndáme pekáček s vodou, snížíme teplotu na 190 a dopékáme 35 min na barvičku. Upečený chlebík přendáme na chladící mřížku nebo prkénko a necháme pořádně vychladnout.


Dobrou chuť a sdílejte s námi vaše pekařské umění na FCB, IG účtech. Děkujeme



Chlebík z žitného kvasu, pšeničná a špaldová mouka

165 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page