Houby mám hodně ráda, jelikož pořád nejíme maso, tak jsem se nechala inspirovat a zkusila udělat houbové ragú z hlívy, žampionů a shitake, doplněné o bílé víno a koření, je to lahůdka. K tomu krémovou polentu a luxusní oběd máte na stole. Pokud nemáte rádi polentu, určitě to bude moc dobře chutnat s rýží.
Doba přípravy: ragú cca 20 min, polenta cca 5 min
Recept:
Ragú
300 gr hlívy
200 gr žampionů
100 gr shitake (nechat namočit na 5 min ve vodě)
100 ml bílého vína
1 lžíče tymián
1 lžíce estragon
4 šalotky
4 stroužky česneku
1 hrst šalvěje
1 hrst pertžele
1 hrst jarní cibulky
1 lžíce ghi
sůl, pepř
Polenta
300 ml zeleninového vývaru
100 ml plnotučného mléka
80 gr instatní polenty
1 lžíce ghi
40 gr parmezánu
1 lžíce lanýžového oleje (Kaufland exquisit)
Šalotky a česnek nasekám na plátky, osmahnu na lžíci ghi do sklovata, zasypu tymiánem, nechám chvilku rozvonět. Přidát houby, osolím a opepřím, opékám do zlatova, přidám estragon. Zaliju bílým vínem a nechám odpařit cca 10 min. Stáhnu z plotny a vmíchám petrželku a cibulku, popř lze dále dochutit, jak vám chutná.
Polenta
Přivedu k varu zeleninový vývar s mlékem, do vroucího vývaru vsypu polentu a vařím cca 5 min do zhoustnutí. Nakonec vmíchám ghí, parmezán a lanýžový olej (má hodně specifickou chuť a možná ne každému bude chutnat, doporučuji předem ochutnat na lžičku.).
Před podáváním posypte petrželkou a ještě zakápněte lanýžovým olejem.
Comments